miercuri, 28 octombrie 2015

Pizza în miez de noapte...

 

Ce as putea face eu in miez de noapte??? Pai daca am 3 nazdravani care maine raman doar cu tati acasa... ce as putea face la ora asta??? Pizza of course... Cine vine la o felie???

Iată rețeta:  


Pizza scoasă din cuptor
Într-o zi, cu mai mult timp în urmă... am zis că trebuie să încerc să fac și eu pizza de casă, așa că... am luat rețeta de la pâinea pe care o făceam eu și am început. Am descoperit, zic eu, rețeta ideală pentru a avea o pizza ca și cea servită în pizzeriile autohtone. Așa că dacă ești printre cele care cred că pizza făcută în casă nu va avea niciodata gustul uneia din restaurant, atunci ia rețeta și încearcă!
Înainte de a scrie rețeta, iată câteva secrete pentru o pizza perfectă:
  • blatul trebuie întins cât mai subțire, de grosimea unei lipii arăbești
  • ingredientele care se pun deasupra nu trebuie să fie în cantitate mare, mai bine variate, dar în cantiăți mai mici – o pizza mai simplă va fi întotdeauna apreciată
  • respectă temperatura și timpul de coacere
  • ordinea în care se pun ingredientele (voi scrie detaliat la modul de preparare)
Acestea fiind zise, să o luăm pas cu pas:
Ingrediente:
  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 600 ml apă
  • 6 linguri ulei 
  • 2 lingurițe sare
Mod de preparare:

Se face maiaua. Drojdia se desface în apa călduță (nu fierbinte!) și o lingură de făină. Se amestecă bine, se pune un prosop peste bol și lăsăm 15 minute.

Apoi cernem făina și o punem într-un vas mai adânc. Adăugăm sarea și amestecăm bine. Facem o groapă în mijloc și adăugăm maiaua. Frământăm. Adăugăm uleiul și apoi iar fământăm până aluatul se desprinde de pe pereții vasului.

Acesta e aluatul frământat de Bogdan, mititelul familie noastre...
Acoperim vasul cu un prosop și îl așezăm la loc călduț, ferit de curent. Trebuie să stea să crească aproximativ o oră.



Pregătim tava. Eu nu folosesc tavă pentru pizza, că ar fi bătaie prea mare între năzdrăvanii mei care ia prima bucată de pizza, așa că folosesc 3 tăvi mari de la cuptor. Tapetăm tăvile doar cu făină sau griș. Luăm aluatul și îl întindem bine până devine subțire, aproape ca și lipiile arăbești.

Apoi așezăm, aluatul în tavă. Preîncălzim cuptorul la 250 grade C, fără ventilație, ca să nu devină pizza prea uscată.

Aici urmează secretul ca pizza să fie minunată. Așa am descoperit eu... Mai întâi se pune sosul de roșii apoi cașcavalul și apoi restul ingredientelor. Știu că mulți răzuiesc cașcavalul deasupra, însă eu am descoperit că așa este mai gustos. De ce? Pentru că punând cașcavalul imediat după sosul de roșii... se formează o peliculă subțire din cașcaval, iar partea de sub rămâne zemoasă și delicioasă. Despre sosul de roșii: eu în general folosesc sos de roșii de casă, în care adaug zahăr și contimente Provence de la Kotanyi. Buuuun... Răzuim cașcaval mai mult, nu ca și mine, că eu până am făcut pizza am rămas fără jumătate din el :))) Apoi punem ce ingrediente ne plac. Eu de obicei pun salam, șuncă, ciuperci și porumb. Cam atât ne place nouă pe pizza.

Pizza înainte de cuptor

Se dă la cuptorul preîncălzit 8-10 minute. Se servește caldă cu diferite sosuri, după preferință.

Spor la treabă, gospodinelor și poftă bună!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu